Základní kurz tropické a cestovní medicíny pro lékaře - kurz - bez autotestů

4.3.2 Prevence cestovního průjmu

Základem prevence cestovního průjmu je důsledné dodržování hygieny stravování na cestách. Nejdůležitější doporučení obsahuje následující tabulka. Uvedená doporučení se snadno dodržují, pokud si cestovatel připravuje stravu sám, ale v restauračních zařízeních bohužel nejsou vždy dodržována. Při cestách do oblastí se středním a vysokým rizikem onemocnění by měl cestovatel mít s sebou dostatečnou zásobu prášků k přípravě rehydratačního roztoku a dvoudenní dávku antimotilika.

Zásady prevence cestovního průjmu

  • před přípravou stravy a před jídlem si umýt ruce vodou a mýdlem nebo hygienickým ubrouskem
  • pít jen vodu a nápoje podávané v uzavřených originálních lahvích
  • voda a nápoje sycené kysličníkem uhličitým jsou bezpečnější než prostá voda
  • vodu z veřejných zdrojů převařovat či chemicky dezinfikovat
  • používat nezávadnou vodu i k čištění zubů
  • nepolykat vodu v bazénu či při sprchování
  • neužívat kostky ledu k chlazení nápojů
  • nejíst syrovou stravu (zeleninové saláty, ryby, „ plody moře“, nesvařené mléko, tatarský biftek, majonézy)
  • syrovou zeleninu a ovoce vždy omýt nezávadnou vodou nebo oloupat
  • nekonzumovat jídla nabízená pouličními prodavači
  • bezpečná jsou jídla servírovaná za horka (vnitřní teplota > 60 ºC)
  • hotové pokrmy uchovávat při teplotě < 10 ºC
  • konzumovat jen průmyslově vyrobené mražené výrobky
  • nekoupat se na plážích s fekálně znečištěnou mořskou vodou