3.2 Klinický obraz bakteriálních gastrointestinálních onemocnění
Alimentární intoxikace
-
inkubační doba: 1-6 hod.
-
není přítomna horečka, většinou bývá jen zvracení, příznaky ustoupí do 12-24 hod.
Etiologie: Staphylococcus aureus produkuje termostabilní toxin (po pomnožení v potravinách s vysokým obsahem bílkovin), Bacillus cereus po pomnožení v rýži nebo těstovinách tvoří toxin s podobnými vlastnostmi.
Diferenciální diagnostika
Enterotoxikózy mohou připomínat nejrůznější intoxikace těžkými kovy, fluoridy, toxiny hub i rostlin, které jsou v tropech časté a mohou mít epidemický výskyt. Otravy po požití masa, některých mořských ryb nebo mořských měkkýšů a korýšů mohou mít kromě zvracení a průjmu neurologické příznaky (svědění kolem úst, parestezie, poruchy vnímání tepla a chladu, svalová atonie aj.) Toxiny působící tyto otravy jsou termostabilní, proto jim nezabrání ani dostatečná tepelná úprava jídla.
Akutní vodnatý průjem
-
často provázený křečemi v břiše, ale obvykle bez zvracení a horečky (choleriformní průjem)
-
inkubační doba 8 - 16 hodin
Etiologie: ETEC, V. cholerae, B. cereus (na rozdíl od alimentární intoxikace popsané výše je v tomto případě delší inkubační doba; zdrojovou potravinou bývá maso, zelenina nebo mléko), Clostridium perfringens typu A (hovězí maso, drůbež, masové omáčky).
V některých oblastech (Papua - Nová Guinea, Uganda, JV Asie, Čína, Indie) se vzácně vyskytuje enterotoxikóza vyvolaná β-toxinem C. perfringens typu C, která probíhá pod obrazem nekrotizující enteritidy („pigbel“). Patogeneze není přesně známá, předpokládá se vliv stravy obsahující inhibitory proteáz, které pak nejsou schopny inhibovat beta-toxin.
Dyzenterický průjem
-
s horečkou, křečemi v břiše, zvracením, příměsí krve a hlenu ve stolici
-
inkubační doba: 16 - 48 hodin
Diagnóza: kultivace stolice
Etiologie: salmonely, shigely, EIEC, EHEC, kampylobakter, parahemolytická vibria. Stejný klinický průběh může být u onemocnění střevní amébózou a střevních forem schistosomóz (parazitární onemocnění).