základy tropické a cestovní medicíny pro nelékaře - bez autotestů

5.2 Jaké jsou zásady prevence cestovního průjmu?

Základem prevence cestovního průjmu je důsledné dodržování hygieny stravování na cestách. Nejdůležitější doporučení obsahuje následující tabulka – Zásady prevence cestovního průjmu.

Při cestách do oblastí se středním a vysokým rizikem onemocnění by měl cestovatel mít s sebou dostatečnou zásobu prášků k přípravě rehydratačního roztoku a dvoudenní dávku antimotilika.

Zásady prevence cestovního průjmu

  • před přípravou stravy a před jídlem si umýt ruce vodou a mýdlem nebo hygienickým ubrouskem
  • pít jen vodu a nápoje podávané v uzavřených originálních lahvích
  • voda a nápoje sycené kysličníkem uhličitým jsou bezpečnější než prostá voda
  • vodu z veřejných zdrojů převařovat či chemicky dezinfikovat
  • používat nezávadnou vodu i k čištění zubů
  • nepolykat vodu v bazénu či při sprchování
  • neužívat kostky ledu k chlazení nápojů
  • nejíst syrovou stravu (zeleninové saláty, ryby, „ plody moře“, nesvařené mléko, tatarský biftek, majonézy)
  • syrovou zeleninu a ovoce vždy omýt nezávadnou vodou nebo oloupat
  • nekonzumovat jídla nabízená pouličními prodavači
  • bezpečná jsou jídla servírovaná za horka (vnitřní teplota > 60 ºC)
  • hotové pokrmy uchovávat při teplotě < 10 ºC
  • konzumovat jen průmyslově vyrobené mražené výrobky
  • nekoupat se na plážích s fekálně znečištěnou mořskou vodou