5.2 Jaké jsou zásady prevence cestovního průjmu?
Základem prevence cestovního průjmu je důsledné dodržování hygieny stravování na cestách. Nejdůležitější doporučení obsahuje následující tabulka – Zásady prevence cestovního průjmu.
Při cestách do oblastí se středním a vysokým rizikem onemocnění by měl cestovatel mít s sebou dostatečnou zásobu prášků k přípravě rehydratačního roztoku a dvoudenní dávku antimotilika.
Zásady prevence cestovního průjmu
-
před přípravou stravy a před jídlem si umýt ruce vodou a mýdlem nebo hygienickým ubrouskem
-
pít jen vodu a nápoje podávané v uzavřených originálních lahvích
-
voda a nápoje sycené kysličníkem uhličitým jsou bezpečnější než prostá voda
-
vodu z veřejných zdrojů převařovat či chemicky dezinfikovat
-
používat nezávadnou vodu i k čištění zubů
-
nepolykat vodu v bazénu či při sprchování
-
neužívat kostky ledu k chlazení nápojů
-
nejíst syrovou stravu (zeleninové saláty, ryby, „ plody moře“, nesvařené mléko, tatarský biftek, majonézy)
-
syrovou zeleninu a ovoce vždy omýt nezávadnou vodou nebo oloupat
-
nekonzumovat jídla nabízená pouličními prodavači
-
bezpečná jsou jídla servírovaná za horka (vnitřní teplota > 60 ºC)
-
hotové pokrmy uchovávat při teplotě < 10 ºC
-
konzumovat jen průmyslově vyrobené mražené výrobky
-
nekoupat se na plážích s fekálně znečištěnou mořskou vodou
|